Sülün kuşu anavatanı Asya olan Sülüngiller familyasından bir kuştur. Dişi ve erkekleri birbirinden çok farklı görünüme sahiptir. Erkekler çok gösterişli, renkli ve uzun kuyruklara sahiptir. Erkek sülünlerin baş ve boyun kısımları yeşil renkte, ibiği ise kırmızımsı renktedir. Vücutları uzun ve gösterişli, oldukça dikkat çekicidir.

Dişi kuş ise grimsi, kahverengi ve siyah renklerdedir. Dişiler daha sade görünüme sahiptir.

Bahar ayları çiftleşme dönemi olan sülünler 8-12 arası yumurta yaparlar ve yumurtaları yeşil-gri renkleri arasındadır. Kuluçkaya yatan dişi sülünler 25 gün boyunca yavruların yumurtadan çıkmasını bekler. Yumurtadan çıkan yavru sülünler 10- 15 gün içerisinde büyür, gelişir ve uçmaya başlar.

Erkek sülünler birden fazla dişi sülün ile çiftleşir.  Çok uzun süre havada kalamayan bir kuş türü olan sülünler uçmaktan ziyade saklanmayı tercih eder. Avını saklanarak bekler ve hızlı şekilde avlayarak yer. Çok hızlı bir koşma yeteneği vardır sülünlerin. Avlarını böcekler, solucan, yemiş ve tohum-tahıllar oluşturur.

Yaşam alanları genellikle otluk, çalılık, açık arazilerdir. Rahatsız edilmedikçe  uçma gereksinimi duymazlar. Ülkemiz doğal yaşam alanlarını oluşturmaktadır ancak giderek doğadaki sülün sayısı azalmaktadır.