Sponsorlu Bağlantılar

Sekreter kuşu akbabagillerden Afrika’da yaşayan nadir bir türdür. Yılan akbabası olarak da bilinir. Görüntüsüyle çok zarif bir kuş gibi görünür. Kıvrık kirpikleri başının üzerindeki tüyler ile bir sekreter edası taşıyan bu kuştur ve oldukça yırtıcı bir kuştur.

Uzun bacaklı, kıvrık gagalı, otluk alanlarda yaşayan bir kuştur. Afrika’nın alçak otlarla çevrili bölgelerinde tek yada çift halde yüksek tepelerde tünerler ve sabahın ilk ışıklarıyla avlanmaya başlarlar. Yılan avcısı olan sekreter kuşu uzun bacaklarıyla yılana darbeler indirerek onu öldürür ve yer. Fare ve bazı böcekleri de avladıkları görülmüştür.

Çok iyi uçabilmelerine rağmen genelde yerde dolaşır ve yılan avlayarak beslenirler. Kendisine saldıran yılanlara kanat tüylerini ısırttırır ve zehrini akıtmasına izin verir. Kanatlarıyla bu sırada yılana sert darbeler indirir ve onu sersemleterek öldürür.

Dişiler senede 2-3 yumurta yapar ve 45 gün kadar kuluçkaya yatar. Kuluçka süresince erkek sekreter kuşu dişisine yiyecek taşır. Yumurtadan çıkan yavrular 2 ay sonra yuvadan uçarlar. Sekreter kuşları bazı çiftçiler tarafından evcilleştirilerek tarlalara giren yılan ve fareleri avlarlar.

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar