Sponsorlu Bağlantılar

Geyik deyince hepimizin aklına büyük geniş boynuzlu hızlı koşan hayvanlar gelir. Oysa doğada onlarca hayvan türü olduğu gibi geyiklerinde bir çok farklı türü bulunmaktadır. Büyük geyiklerin o ihtişamlı görünümünden uzak daha küçük ve daha sevimli bir türü olan Pudu geyiğini tanıyacağız.  Yüksekliği 25-40 cm arasında, uzunluğu ise 60-83 cm arasında olan pudular yetişkin bir tavşan boyutlarında olan dünyanın en küçük geyikleridir.

Ağırlıkları 6-13 kilogram arasında değişen puduların ortalama yaşam süreleri 20-30 yıl kadardır.” Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği” tarafından nesli tehlikede olarak belirtilen pudular kırmızı listede yer almaktadır. Yoğun avlanma ve yaşam alanlarının tahrip edilmesi sonucu bu sevimli hayvanların sayıları giderek azalıyor.

Puduların görme,işitme ve koku duyuları oldukça gelişmiştir. Erkeklerinde iki adet boynuz bulunur ve her sene bu boynuzlar yenilenerek yerine yenisi gelir. Normalde yalnız yaşayan pudu geyikleri çiftleşme zamanı eş bulur ve tek yavru dünyaya getirirler. pudular otobur hayvanlardır ve meyve, yaprak, kabuk ve çiçek yiyerek beslenirler.

Küçük ve çevik vücutları sayesinde en dik ağaçlara bile tırmanıp besinlerini bulabilmektedirler. Güney Pudusu ve Kuzey Pudusu olmak üzere iki farklı çeşidi bulunmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

 

 

Sponsorlu Bağlantılar