Sponsorlu Bağlantılar

Isırgan otu ismini bitkiye dokunulduğunda ısırma hissi doğurmasından gelmektedir. Isırgan otunun değdiği noktada kaşıntı, acı hissi ve kızarma meydana gelir.  Isırgan otu ortalama 40-60 cm boylarında koyu yeşil renkli, yol kenarlarında yetişen bir yıllık bir bitkidir. Anadolu’nun hemen her köşesinde yetişmektedir. Bitki  klorofil, asetil kolin ve fazlaca C vitamini ihtiva etmektedir. İlkbahar- yaz aylarında toplanıp serin ve kuru yerlere serilerek kurutulur. Isırgan otuna eldivensiz temas edilmemelidir. Çayı yapılarak tüketileceği gibi lapa şeklinde yada banyosu da yapılabilir.

Faydaları

  • Sindirim sistemini ve karaciğeri temizler.
  • Prostat büyümesinin tedavisinde çok etkilidir.
  • Öksürüğe iyi gelir.
  • Kozmetik alanında kullanılır.
  • Saç dökülmesini önleyici ve durdurucu etkisi vardır.
  • Böbrek taşlarının düşürülmesinde etkilidir.
  • Civa zehirlenmelerinde tedavi amacıyla kullanılır.
  • İçerisinde bulunan demir sayesine kansızlık ve halsizlik durumlarını tedavi eder.
  • Renklendirici olarak kozmetik ve gıda sektöründe kullanılır.

Yan Etkileri

  • Mide bulantısına sebep olabilir.
  • İdrarda zorluğa neden olabilir.
  • Bazı hassas  kişiler için deride rahatsızlık hissi oluşabilir.
  • Hamile kalmayı düşünenlere önerilmez.
  • Kemoterapi görenlerin kullanması önerilmez.
Sponsorlu Bağlantılar