İmparator penguen dünya üzerindeki yaşayan penguenler arasında en büyük ebatlara sahip penguendir. Hem boy olarak hemde ağırlık olarak en büyük penguen türüdür. İmparator penguenlerin kendilerine özgü vücut renkleri vardır. Sırtları ve baş kısımları siyah renkte, karınları ise beyaz renktedir. Kulaklarının arkasından başlayıp boyuna doğru devam eden sarı bir renk İmparator penguenleri diğer penguenlerden ayıran bir özelliktir.

Diğer penguen türleri gibi vücutları uçuşa elverişli değildir ancak uzun süre suda kalmaya elverişli yapıdadır. Güney Okyanusu ve Antartika buzullarında yaşarlar.

Kayıtlara geçen en uzun imparator pengueni ömrü 50 yıl olsa bile doğada ki yaşam süreleri ortalama 20-25 yıldır. Yetiştin  imparator pengueni ortalama 40-50 cm boya sahiptir. Ağırlıkları ise erkeklerde 35-38 kg iken dişilerde 28 kg civarındadır. Bu ağırlıklar çiftleşme dönemi sonrası kuluçkaya yatmanın ardından erkeklerde 10-12 kg azalmaya dişilerde ise 5 kg kadar bir azalmaya sebep olmaktadır.

Yaklaşık 2 ay boyunca erkek penguen kuluçkaya yatar ve bu süre içerisinde yumurtanın üzerinden hiç kalkmaz ve avlanıp, beslenemez. Yumurtadan çıkan penguenler tıpkı kanguru misali belli bir büyüklüğe gelene kadar anne ve baba penguen tarafından ayaklarının arasında bulunan keselerde taşınır ve beslenir. Yavru imparator pengueni grimsi bir renktedir ve yetişkin bir penguen olunca siyah rengi alır.

İmparator penguenlerin besinleri diğer penguenler gibi genellikle balıklardan oluşur. Suyun altında 15 dk kadar  kalabilmektedir ve bu sırada avlarını yakalayıp yerler. İmparator penguenlerin soyları da diğer penguenler gibi küresel ısınma sebebiyle ve avlanmadan dolayı tehlike altındadır.