Sponsorlu Bağlantılar
Her cismin belli bir elektrik yükü dengesi vardır, bu elektrik yükü değişebilir yapıdadır. Bir cismin elektron alması veya vermesi olayı ile elektrik dengesinin bozulmasına elektriklenme denir.
- Elektriklenme ile cisimler nötr durumdan pozitif yüklü veya negatif yüklü hale geçerler.
- Elektriklenme olayı sonucunda toplam yük değişmez.
- Yani elektriklenme olayı olmadan önce iki cismin toplam yükü ne ise sonrasında da yük aynı olur.
- Elektriklenmenin 3 farklı çeşidi vardır. Etki ile elektriklenme, sürtünme ile elektriklenme, dokunma ile elektriklenme.
Etki İle Elektriklenme
- İletken nötr bir cisme yüklü başka bir cisim dokunmayacak şekilde yaklaştırılırsa yükün cinsine göre iletken cismin içerisindeki yükler itilir veya çekilir. Bu durum sonunda yüksüz yani nötr cisimde yükler + veya – şeklinde ayrılırlar. Bu elektriklenme çeşidine etki ile elektriklenme denir.
Sürtünme İle Elektriklenme
- Hepimiz kaydıraktan kayınca saçlarımızın elektriklendiğini farketmişizdir. Plastik kaydırak ile çocuğun sürtünmesi sonucu zıt yükle yüklenme sonucu çocuğun saçları elektriklenir.
- Bu örnekten de anlaşılacağı gibi iki nötr cismin birbirine sürtünmesi sonucu cisimlerden birisi + yükle yüklenir, diğeri – yükle yüklenir ve bu duruma sürtünme ile elektriklenme denir. Yün kazağı çıkarırken saçların elektriklenerek çıt-çıt diye ses çıkarması gibi.
Dokunma İle Elektriklenme
- Yüklü bir cismin nötr iletken başka bir cisme dokundurulması sonucu elektronlar yüklü cisimden nötr cisme doğru geçer ve bu etkileşim yükler eşit oluncaya kadar devam eder.
- Yüklü cisim + ise nötr olan cisimde + yüklü olur. Yüklü cisim – ise nötr cisimde – yüklü hale geçer.
- Mağazalarda kıyafet denedikten sonra veya çok fazla ürüne dokunmanın ardından elektrik yüklenen kişilerin başka bir cisme dokununca elektrik çarptı demesi örnek verilebilir.
Sponsorlu Bağlantılar
Yorum Yok!
Henüz yorum bulunmuyor, ilk yorum yapan siz olun.