Sponsorlu Bağlantılar

Nesli tükenmek üzere olan kuşlardan birisi toy kuşlarıdır. Ülkemizde Doğu bölgesinde yaşadığı bilinmekle birlikte Bitlis ilimiz yoğun yaşadıkları bir yerdir. Büyüklüğü ve dikkat çekici rengi ile avcıların kolayca avladığı toy kuşlarının soyu gittikçe azalıyor. Ülkemizde kontrolsüz avlanma sebebiyle ileri ki yıllarda bu kuşları hiç göremeyeğiz gibi duruyor.

Uçabilen en büyük ve en ağır kuş türü olan toy kuşları genellikle ekli tarla etraflarında yaşarlar. Bitkiler, böcekler ve tohumlarla beslenirler. Boyları 75-105 cm arasında değişirken ağırlıkları 8-18 kg arasında değişir. Mavi-gri renkli kafa bölgesi kahverengi boyun ve sırt bölgesi vardır. Kanatlarını açtığı zaman grimsi beyaz bir renk alır.

Göçmen bir kuş türü olan toy kuşları fazla kurak yada fazla yağışlı bölgelerde yaşamazlar. Kuluçka süreleri 20-30 gün arasında değişir ve bir defada 3-4 yumurta yapabilirler. Yürüyüşleri ve uçuşları ağır ve tedirgindir. Kilolarından dolayı çok hızlı hareket etmezler ancak sürü halinde dolaştıkları zaman bir kısım gözcülük yaparken diğer bir kısım beslenirler.

Beslenme görüntüleri kazları da andırmaktadır. Saldırıya uğradıkları zaman saldırganın üzerine pisleyip kaçarlar.  Etlerinin lezzetli olması sebebiyle avcıların fazlaca avladığı bu tür çoğu zaman avcılardan yada diğer hayvanlardan kaçarken elektrik tellerine takılarak da ölebilirler.

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar